• Ürituste kalender

  << mai 2020 >>
  ETKNRLP
  27 28 29 30 1 2 3
  4 5 6 7 8 9 10
  11 12 13 14 15 16 17
  18 19 20 21 22 23 24
  25 26 27 28 29 30 31
 • Tulemas | toimumas

 • Uudiste arhiiv:

Lasteaialapsed käisid õppereisil Koelas, Nigulas ja Silma Õpikojas

3. mail sõitsid lasteaia keskmise ja vanema rühma lapsed õppereisile Koelasse, Nigulasse ja Silma Õpikotta. Meie eesmärgiks oli läbida Silma Õpikoja õppeprogramm „Elu maal”.

Kõigepealt siirdusime Koelasse, kus hargnesime. Vanema rühma lapsed suundusid Koela talumuuseumisse ja keskmise rühma omad Jaagu tallu Nigulas. Pärast toimus vahetus.

Koela talumuuseumis võttis meid vastu muuseumi perenaine Päivi Viik, kes tutvustas, kuidas elati 19. sajandi lõpus ehitatud Lääne-Eesti rehielamus. Millised olid taluhooned. Uudistasime sauna, aita, rehielamut, selle eluruume ja rehealust. Lastel oli palju uudistamist erinevate tööristade ja tolleaegsete tarbeesemete juures. Eriti põnevaks läks, kui perenaine näitas ette, kuidas vokil kedrati ning linalõugutiga töötati.

Jaagu talus ootas meid taluperenaine ja loomaarst Kristi-Liis Koppel. Nägime ja kuulsime, kuidas elavad sporthobused. Imetlesime neid iludusi. Saime näha kahepäevast ning kahenädalast hobusevarssa. Talus elab ka väiksemakasvulisi ponisid, kellele lapsed said porgandit sööta. Elevust pakkus 300-pealise lambakarja vaatamine, kus oli nii valgeid kui ka musti lambaid. Eraldi käisime veel vaatamas jäärasid. Kõige eksootilisemaks vaatepildiks olid alpakad. Alpakad kuuluvad kaamellaste sugukonda, on villaandjad loomad ja väga eripärase iseloomuga. Hästi uudishimulikud, kuid pelglikud, suurte silmade ja naeruse näoga.

Kolmandaks sihtkohaks oli Silma Õpikoda. Seal uudistasime õpikoja loomi – kukke ja kanakarja, lambaid ja kitsi. Luba saadud, asusid lapsed rutuga võilillelehti korjama ja loomi toitma. Võilillelehed olid lammastele ja kitsedele justkui magustoit. Rõõm oli mõlemapoolne.

Vaatamata tuulisele ja veidi külmale ilmale, saime loomadega tutvumise päevalt palju teadmisi, rõõmu ja positiivset energiat.

Suur tänu meie õppepäeva giididele Kaia Kullamaale ja Marko Valkerile!

Õppereisi toetas Keskoonnainvesteeringute Keskus. Rohkem pilte näeb siit.


Kersti Arov
õppealajuhataja